lunes, 5 de noviembre de 2007

Diversitat cultural


Ara que és el temps de les castanyes...

Aquí se sol fer "la castanyada", però en altres llocs també la fan, encara que de forma diferent.
En aquesta època de l'any, a Anglaterra les castanyes d'Índia (horse-chestnuts o conkers) les utilitzen de forma diferent. S'agafa una castanya i, un cop foradada, es passa un cordill d'uns 25 cm. i es fa un nus en un extrem per tal que no s'escapi.

El joc, entre dos oponents, consisteix en intentar donar un cop amb la pròpia castanya a la del contrari, que la sosté penjada a l'extrem del seu cordill: es tracta de trobar un competidor que tingui el seu fruit més petit o més feble que el propi. Per colpejar, s'agafa l'extrem del cordill amb una mà i se sosté la casatanya amb l'altra mà i en una posició més enlairada i, literalment, "es fot una castanya". El sistema de puntuació el podeu consultar als vincles que s'afegeixen.

Posats a acceptar processos d'aculturació, penso que és molt més original i enriquidora aquesta tradició que no pas aquest "halloween" dominant. Per altra banda, sembla que a altres llocs es practiquen jocs semblants (a Puerto Rico, per exemple), i els anglesos s'ho agafan molt seriosament (sempre ho fan, amb les seves tradicions): existexen uns World Conker Championships, i fins i tot una Fédération Française de Conkers. Poca broma!